MEVSİMLERDEN ÇAĞLA BAHARI


Şimdi "Çağla" zamanı.
Süre çok kısa.
Topu topu 15-20 gün.
Yedin yedin..
Yemedin önümüzdeki seneye.
Çağla, bademin çiğ hali.
Çağla badem, ham iken yenilen ender meyvelerden.
Bu hali, bana göre en leziz hali.
Tuza batır, katır kutur.
Datça yarımadasında bir ay önce patlayan badem çiçekleri yerini çağlalara bıraktı.
Ağaçlar yeşeren yapraklarıyla birlikte meyveleri vermeye başladı.
Baharın müjdesi bu.
Kar beyazı çiçekler yerini yeşile bıraktı.
Bugünler her yer yemyeşil.
Ve bugünler hasat zamanı.
Köylü özenle topluyor çağlaları.
Kilosu 15 liradan toptancıya veriyor.
Toptancı büyük kentlerde yarım kilosu 100 liradan satışa sunuyor.
Yüzde 1300 kar.
Ne güzel iş değil mi?
Kilo kilo al, gram gram sat.
Paraları cebe at.
Sonra yangel yat.
Bize dayatılan ekonomi işte bu.
"Serbest Piyasa Ekonomisi" diye yazılıyor, "Harami düzeni" diye okunuyor!.
Yersen..

Çağla badem deyip geçmeyin.
Çok derde devadır.
Antioksidandır.
Liflidir.
Magnezyumu boldur.
E vitamini çoktur.
Kollestrolü düşürür.
Tansiyonu düzenler.
Ve lezzetlidir.
Üstelik sadece meyve olarak yenmez.
Salatası, mezesi, böreği, yemeği ve turşusu bile yapılır.
Hele bir cacığı olur ki sormayın.
Yoğurda salatalık yerine çağla konur.
Rakının yanında harika meze olur.

Hafta sonu Ankara plakalı bir araba Ovabükü'nde dolaşıyor.
İçinde dört kişi var.
Çağla badem arıyorlar.
Mesudiye'de çağlalar henüz küçük.
Sındı, Palamutbükü'ndekiler ise tam yemelik.
Gülser Ana "nerede çağla yiyebiliriz?" diye soran Ankaralılar'ı Palamutbükü'ne yönlendirirken önce uyardı.
"Sakın izinsiz bahçelere dalıp durmayın gari."
Sonra da maniyi patlattı.

"Dalda var iki çağla.
Biri sana, biri bana.
Bu çağlalar komşunun,
Helal etmez vallaha."
Büyük kentlerdeki dostlar.
Canınız çağla çektiyse 10 gün sonra alın.
Fiyatlar düşecek.
Aracılara yem olmayın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AHMET KAYA İLE FİKRET KIZILOK TAŞLAMASI

..VE O ANDA GÖKTEN BİR GEYİK DÜŞTÜ.

TÜRKİYE'NİN BİR NUMARALI KADINININ SIRLARLA DOLU YAŞAM ÖYKÜSÜ.