“Başarılı olmak için arı gibi çalışmak gerekiyor”
Mümin Sekman
Bazı idealist insanlar vardır.
Künyesinde namus yazar.
İşini düzgün yapar.
Yan yollara sapmaz.
Hileye, hurdaya yanaşmaz.
Başarısını kendi vatanı duymaz.
Ama eloğlu duyar.
Çünkü hiçbir başarı karşılıksız kalmaz.
Alper Kuyucu işte o insanlardan biri.
Bu ülkenin pırıl pırıl gençlerinden biri.
Ekmeği bol eyleyenlerden.
Acıyı bal eyleyenlerden.
Amerika’nın North Carolina eyaletinin Asheville kentinde "Siyah Kavanoz Bal Yarışması" vardı.
Dünyanın her yerinden 50'ye yakın bal çeşidi yarışmaya katıldı..
Datçalı arıcı Alper Kuyucu'nun organik kekik ve keçiboynuzu balı şifalı bitkiler dalında dünyanın en iyisi seçildi.
Evet dünyanın en iyi balı ülkemizden seçildi.
Datça'dan.
Dünya duydu.
Türkiye duymadı.
Haberin var mı Ankara?.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı.
Haberin var mı?
Arıcı Alper Kuyucu 25 yıldır bu işi yapıyor.
Namusuyla yapıyor.
Doğma büyüme Datçalı.
Kızlan köyünden.
Balda binbir çeşit hile yapılırken, o dedelerinin usulüyle organik bal üretiyor..
"Nedir bu işin sırrı" diye sordum.
"Arıların dilini öğrenmek" dedi.
Sonra devam etti.
"Çocukluğumdan bu yana arıcılığa merakım vardı. Arkadaşlarım sokakta top oynarken, ben arı kovanlarımızı tamir ediyor, onlarla oynuyordum. Benim oyuncuklarım onlardı. Fırsat buldukça babamdan habersiz arı kovanlarını açıyordum. Her gün arıcılıkla ilgili yeni bir şeyler öğreniyordum. Arıları anladıkça doğayı anladım. Doğayı anladıkça kendimi, çiçeği ve böcekleri anlamaya başladım. Daha sonra Amerikalı bal uzmanı Debra Roberts’le tanıştım ve doğal bal üretimi konusunda beraber çalışmaya başladık. Yöremizin kekik ve harnup balını çok beğendi ve Amerika’ya götüreceğini söyledi. Kuzey Carolina’da her yıl bir bal yarışması düzenleniyormuş. Kekik balımın yarışmada birinci olduğunu öğrendim. 25 yıllık hayalim gerçek oldu. Datça’yı ve Türkiye’yi temsil ettiğim ve birinci olduğum için çok mutluyum."
Dedim ya Alper idealist..
Dedelerinden öğrendiklerini, bildiklerini şimdi herkese anlatıyor..
Seminerlere katılıyor..
Okullarda öğrencilere arıcılık dersi veriyor..
Israrla da Türk balının hakettiği yerde olmadığını söylüyor..
"Dünya coğrafyasında mükemmel doğaya sahip bir memlekette yaşıyoruz. Ancak bal üretiminde yapılan sahtekarlık ve işi bilmeyen insanların bilinçsizce üretim yapmaları, balımızın kalitesini düşürüyor. Amacım doğal olarak ürettiğim balları birçok dünya ülkesinde tescilleterek, Türk balını hak ettiği yere taşımaktır."
Dünya Şampiyonu bir arıcının sözleri bunlar..
Alkışlanacak sözler..
Bu ülkenin Alper gibilere ihtiyacı var..
Alperler çoğalırsa kalkınacağız..
Alperlerle dünyada tanınacağız..
Bu yüzden Alperler'i alkışlamak gerek..
Alperler'i desteklemek gerek..
Türkiye kovan sayısı bakımından dünya ikincisi..
Ama üretim açısından çok geride..
Koloni başına ortalama 15.20 kilo bal üretiyoruz..
Bu gelişmiş ülkelerde 40 kilodan fazla..
Oysa flora açısından dünyanın en zengin coğrafyası burası..
Ama bilgisizlik ve teknik donanım eksiği nedeniyle istenilen balı üretemiyoruz..
Üstelik bala binbir çeşit hile katıyoruz..
İşte böyle bir ortamda Datçalı Alper Kuyucu büyük bir başarıya imza attı..
Dünyanın en iyi organik balını üretti..
Haberin var mı Ankara?..
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı?.
Haberin var mı?.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder